Μία έρευνα που έγινε σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, δείχνει ότι ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα σε περιβάλλον Virtual Reality μπορεί να είναι ευεργετικό.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια βιώνει έντονα στρεσογόνες στιγμές, κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς. Εκτός από την φυσική εξάντληση, οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν και έντονα επιβαρυντικές ψυχολογικές καταστάσεις.
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Έρευνας στα Παιχνίδια και το Σχεδιασμό Περιβαλλόντων Εμβύθισης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο των ΗΠΑ, σε συνεργασία με νοσοκομεία της περιοχής χρησιμοποίησε εφαρμογές Virtual Reality προκειμένου να μελετήσει το βαθμό στον οποίο θα μπορούσε αυτή η δραστηριότητα να λειτουργήσει ως αγχολυτικό για τους σκληρά εργαζόμενους γιατρούς και νοσηλευτές.
Το Virtual περιβάλλον στο οποίο μπορούσαν να περιηγηθούν οι συμμετέχοντες στην έρευνα προσομοίαζε ένα όμορφο δάσος που σφύζει από ζωή και προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στον επισκέπτη. Τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι τα επίπεδα του στρες έπεσαν σε αξιοσημείωτο βαθμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μειοψηφία των συμμετεχόντων είχε πρότερη εμπειρία από τη χρήση του Virtual Reality.
Επομένως, μία σύντομη επαφή με το Virtual Reality μπορεί να αποβεί σωτήρια για υπερβολικά απαιτητικά εργασιακούς χώρους, όπου οι βλαβερές συνέπειες του στρες καραδοκούν.