Το όραμα της ενσώματης ψηφιακής αντιπροσώπευσης του ατόμου στον ψηφιακό κόσμο του Metaverse μπορεί να πληγεί από φαινόμενα ρατσισμού. Στοιχεία που ορίζουν τις παθογένειες του Internet δεν αποκλείεται να περάσουν και στο νέο ψηφιακό συνεργατικό χώρο που ορίζει το Metaverse.
Ένας τέτοιος κίνδυνος, ή αυτό το πιθανό ενδεχόμενο, αν προτιμάτε, έχει ήδη τονιστεί από ερευνητές της εξέλιξης του Κυβερνοχώρου και της μετεξέλιξής του στο νέο ψηφιακό περιβάλλον κοινωνικής αλληλεπίδρασης που ορίζει το Metaverse. O ίδιος ο Mark Zuckerberg, καθώς προσπάθησε να θέσει κάποιους βασικούς όρους της νέας πραγματικότητας, προσπαθώντας να δείξει ότι το Metaverse είναι κάτι που έχει άμεση σχέση με την εταιρεία του (παρόλο που κάτι τέτοιο, σαφώς και δεν ισχύει…), αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη του Internet που φέρνει το Metaverse.
Κοινωνικοί επιστήμονες κρούουν από σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι είναι πιθανή η μετάβαση από το σημερινό Internet στο Metaverse και των παθογενειών που συναντάμε εκεί, όπως είναι οι προκαταλήψεις, η ρητορική του μίσους, η παραπληροφόρηση και ο ρατσισμός. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι η τεχνολογία, η μηχανική μάθηση και άλλες μορφές τεχνολογικής προόδου έχουν δείξει ότι πολλές φορές η Τεχνητή Νοημοσύνη λειτουργεί βάσει ρατσιστικών προτύπων.
Το Metaverse είναι ένας χώρος όπου το σώμα αναπαρίσταται από avatars, για τα οποία οι επιστήμονες αναρωτιούνται εάν θα διαιωνίζουν ρατσιστικές αντιλήψεις, όπως έχει ήδη παρατηρηθεί ότι συμβαίνει σε συστήματα οπτικής αναγνώρισης προσώπου. Ο δρόμος είναι γεμάτος προκλήσεις και τέτοιες ανησυχίες καλό είναι να μην μένουν στο επίπεδο των θεωρητικών αναζητήσεων…